Hoe kun jij jezelf verkopen?
10 juni 2024

Hoe kun jij jezelf verkopen?

Deze vraag krijg ik zo vaak.

Hoe verkoop je (jezelf)?

Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. Het is eigenlijk net zoals een salesgesprek, maar in het ene geval verkoop je ‘iets’ in het andere ‘jezelf’. Wat is lastiger?

Ik denk het laatste.

Omdat er altijd een angst voor afwijzing onder ligt.

Oh en die angst voor afwijzing. Die is zo groot. Waardoor we vaak op voorhand al in de kramp schieten en dus maar niet eens proberen onszelf te verkopen.

Als er bijvoorbeeld events zijn, borrels, netwerken en we kennen niemand is de angst voor afwijzing al groot. We gaan liever helemaal niet want stel je voor dat niemand met ons wil praten. Zo verkoop je jezelf dus niet he?

En zeg niet dat je dit niet zo voelt.

Ik weet beter.

Ik had er zelf ook last van.

Tot ik de angst voor afwijzing in de ogen keek. Word ik persoonlijk afgewezen? Bijna nooit. Als ik verkoop en iemand zegt nee, is dat een persoonlijke afwijzing? Nee hoor, als iemand nee zegt tegen jouw aanbod is het vaak omdat iemand het nu (nog/niet) nodig heeft.

Is het persoonlijk? Zelden!

En al zou het persoonlijk zijn, omdat je toch geen match blijkt. Is dat dan erg? Nee hoor, liever een nee als je elkaars energie niet voelt dan duwen en trekken.

Dus die angst voor afwijzing is ongegrond. Zit in jou.

Om jezelf goed te verkopen lees ook even mijn blog met tips voor een beter salesgesprek. Dus leer vragen stellen, leer goed te luisteren en kijken naar de antwoorden. En zet je intentie. Hoe oprechter jij bent, hoe meer dat gevoeld wordt.

Ken jezelf ook goed. Wat zijn jouw unieke waarden, jouw kwaliteiten en skills. Wat zijn je drijfveren. Waar zit je allergie, je uitdaging en je valkuilen. Ken je zelf goed. Neem de tijd om dit beeld van jezelf te maken. Laat het anderen lezen. En aanscherpen.

En weet goed waarin je geniaal bent, maar ook waarin je wellicht hooguit competent of zelfs incompetent bent. Dat is ook een mooi lijstje. Helpt allemaal om jezelf goed te verkopen!

En nee, jezelf verkopen betekent niet dat je dit gaat staan opdreunen oke! Maar heb deze informatie paraat. Altijd.

Waarom? Omdat we allemaal wel die situatie kennen dat je ergens bent, iemand je een vraag stelt en je het antwoord niet lekker uit je mond komt.. en je later die avond bedenkt wat je eigenlijk had moeten zeggen. Nou dat wil je dus niet he?

Als je een vraag krijgt over jou, moet je het antwoord altijd paraat hebben. Beetje raar als jij jezelf wilt verkopen en je weet het antwoord niet. Wie beter dan jij kan de sales doen voor jou? Jij toch?

En als laatste toets de intentie van de ander.

Hoe oprecht voel je de intentie van de ander? Of wil je graag iets voelen of horen bij de intentie van de ander?

Dus als je voortaan op gesprek gaat, voor een baan of iets anders.. check vooral de oprechte interesse in jou.

Komen er alleen maar valstrik vragen, vraag je af wat iemand dan echt van je wil weten? En stel gerust die vraag: wat wil je eigenlijk echt van mij weten? Want ik krijg het idee dat je van die valstrik vragen hebt, wat wil je nu echt van mij weten?

En nee, jezelf verkopen is niet alleen op sollicitatie.

Het is eigenlijk overal. Net zoals dat elk gesprek bijna een salesgesprek is, is het net zoveel een gesprek waarin je jezelf mag verkopen.

Welke cijfers moet ik halen op succesvol te zijn?
10 juni 2024

Welke cijfers moet ik halen op succesvol te zijn?

Cijfers. Ik ben er dol op! Ik ben totaal geen financial, maar laten we eerlijk zijn. Als ondernemer ben je ook je eigen CFO. Dat is niet je boekhouder he? Die doet je administratie.

Jij moet zelf je business besturen!

En besturen, dat doen we nu eenmaal niet op emotie maar op basis van cijfers. Of nog erger: KPI’s. Dat zijn key performance indicators.

Die geven iets aan over hoe succesvol je bent. Indicatoren van jouw performance.

welke cijfers moet ik halen?

Laat ik snel zijn: je moet niets van mij oke! Niets. Dus ook geen cijfers halen. Maar als je mij vraagt om sleutels tot een succesvol bedrijf? Dan weet je: ‘welke cijfers ik moet halen?’

In mijn andere blog heb ik je meegenomen in het maken van een effectief actieplan. Zo’n actieplan heeft pas zin als je er concrete doelen van weet te maken. Dus: wat moet elke actie opleveren.

Hoe smarter hoe beter.

En SMART staat voor:

 • Specifiek
 • Meetbaar
 • Analytisch
 • Realistisch
 • Tactisch

Dus niet zomaar een cijfer he? Enige basis is wel nodig.

Ik weet dus elke maand wat ik aan cijfers wil realiseren. Omzet, aantallen opdrachten, welke opdrachten, welke order intake. Voor mij geen onduidelijkheid welke cijfers ik moet halen om succesvol te zijn!

ja ook met als ZZP is dit voor mij fundamenteel. Ik stuur graag op cijfers. Succes laat zich plannen. Dus ik stuur graag op welke cijfers ik moet halen om succesvol te zijn!

Even concreet: welke cijfers moet ik halen?

 • Aantallen gesprekken
 • Aantallen sales
 • Duidelijk beeld bij je pxq
 • P = De prijs van je producten
 • Q = het aantal van die producten dat je maandelijks wilt verkopen
 • Toename van je netwerk
 • Toename van je social media bereik
 • Groei van je ‘lijsten’ in mailblue ed.

Cijfers alleen is niet zaligmakend. Maar inzicht in je cijfers is wel essentieel. Nee fundamenteel!

Ondernemers rekenen zichzelf vaak te rijk. Hebben geen grip op hun cashflow en hebben geen beeld bij hun inkomsten en uitgaven. Soms hebben ze best een oke omzet, maar te veel kosten en dus geen cash flow!

Of nog erger.  Sterker nog: ze hebben gewoon geen idee welke cijfers moet ik halen?

Vooral ondernemers die aangaan op een flow, negeren vaak hun financiële positie. Alsof sturing op je cijfers de flow eruit haalt?

Ik kom juist heerlijk in een flow omdat ik weet dat mijn cijfers kloppen!

Rust en overzicht. Mijn plan klopt, mijn actieplan klopt, mijn cijfers kloppen. Ja ook als startende ZZP-er was ik hier op gefocussed. Gelijk.

Jij kunt dit ook. Er zijn altijd een aantal indicatoren die iets zeggen over hoe financieel gezond je bedrijf is en welke cijfers je moet halen om succesvol te zijn!

Hoe bestuur jij jouw bedrijf? Welke cijfers moet jij halen? Stel jij jezelf die vraag wel eens: welke cijfers moet ik nou halen om succesvol te zijn?

Heb jij beeld bij jouw indicatoren?

Dit is geen gesprek met je boekhouder. Dit is een gesprek met jezelf. Hoe groot is jouw bereik? Je netwerk? Je volgers? Hoeveel klanten heb je nu? Hoeveel klanten wil jij in het jaar maken? Hoeveel opdracht heb je nodig om je omzet-doel te realiseren? Hoe stuur jij over de maanden?

Zet je indicatoren op papier en vink ze af!

 Ik ben zelf dol op groene vinkjes. Dus ik zet mijn indicatoren op papier en vink ze af als ik ze behaal. Elke dag kijk naar mijn ‘targets’ en kies ik ervoor lopende dag weer een deel te ‘behalen’. Elk succes vink ik af op mijn lijst.

Ik maak er een super bewust proces van, maar zo weet ik precies welke cijfers ik moet halen om succesvol te zijn!

En jij? Op welke cijfers stuur jij??

Deel je dit eens met mij?

Ik ben de CEO van mijn eigen bedrijf & leven
10 juni 2024

Ik ben de CEO van mijn eigen bedrijf & leven

Ik geloof dat actie het antwoord is op alles. Stilzitten en niets doen werkt voor mij in elk geval niet.

Komende uit een corporate ben ik gewend om overal plannen voor te maken. En een plan zonder acties is geen plan.

Het is eigenlijk helemaal niet zo lastig.

Ik neem je mee in een paar stappen!

Start with the end in mind!

Als ik een plan maak, bijvoorbeeld een jaarplan, dan bedenk ik eerst waar ik wil staan over een jaar. Ik maak dat in mijn hoofd visueel. Ik probeer echt voor mijzelf te bedenken wie ik over een jaar wil zijn. Zowel zakelijk als privé. Ik beschrijf voor mijzelf gedetailleerd hoe dat er uit ziet.

Ik check eerst over mijn visie en mijn missie op mijn markt nog klopt of dat ik dit moet aanscherpen. Daarna kijk ik naar mijn strategie. Past deze nog in de huidige markt of moet ik iets anders doen?

Hoe ziet mijn carrière eruit, wie wil ik kennen, waarin wil ik groeien, waarin wil ik ontwikkelen etc. Ik kijk ook naar mijn bedrijf: hoe ziet mijn business eruit? Waar wil ik over een jaar staan. Voor mij werkt het door dit eerst te relateren aan mijn omzet. Welk getal wil ik over een jaar bereiken.

Maar ik kijk ook persoonlijk. Hoe vitaal ben ik nu en wat wil ik daarin bereiken. Qua bewegen en voeding. Maar ook ontspanning. Alles gaat in mijn actieplan! Want zo maak je een effectief actieplan

En dan…

Hoe maak je een effectief actieplan?

 • Wat is mijn visie
 • Wat is mijn missie
 • Welke strategie heb ik succesvol gebruikt en past die nog?
 • Welke producten/diensten heb ik nodig,
 • Welke klanten zoek ik daarbij,
 • Welke strategie kies ik om mijn klanten te vinden en te vertellen over mijn producten/diensten

Om eerlijk te zijn is dit nog vrij hoogover. Daarom is juist een actieplan zo effectief.

Dus Hoe maak je een effectief actieplan?

vanuit je gewenste eindpunt over een jaar is mijn volgende stap backwardsplanning. Als ik over 12 maanden ergens wil staan, moet ik dus over 11 maanden iets, over 10 maanden iets tot nu.. snap je?

Wat wil ik deze maand bereiken? Wat wil ik deze maand ontwikkelen? Wat moet ik deze maand nog veranderen?

Week & dagdoelen

Als ik deze doelen voor mijzelf heb staan kan ik het actieplan effectief invullen. Ik werk echt met week & dagdoelen. Klinkit misschien erg overdreven, maar voor mij is dat de enige manier om een actieplan effectief te krijgen. En nee, heus, ik haal echt niet elke dag mijn doelen.. maar als ik mijzelf geen kaders meegeef ben ik stuurloos!

En ik wil over een jaar toch ergens staan? Iets bereiken?

Let wel: het is een keuze!

Maar eerlijk succes laat zich oprecht plannen! Ik was nooit zo snel zo succesvol geworden als ik het aan het toeval had overgelaten!

Ik heb sterk gevisualiseerd wie ik wilde worden en de GAP vastgesteld ten opzicht van wie ik toen was. Die GAP heb ik inzichtelijk gemaakt door visualisatie (want ik kan de toekomst niet voorspellen he.. ik kan hooguit een beeld neerzetten van wie ik wil zijn!).

Dromen of flow!

En nee dat is niet ‘dromen’. Het blijft dromen als je er geen concrete acties aan verbindt. Dus hoe maak je een effectief actieplan? Nou zo dus!

Ik kan dus ook niets met ondernemers die alles vanuit een ‘flow’ doen. Alles is oke voor mij hoor.. als het voor jouw werkt!

Maar eerlijk, ik werk enorm in een ‘flow’, alleen wel een geplande ‘flow’. Een flow betekent dat het stroomt. Nou het stroomt enorm bij mij. Voortdurend.

En juist doordat ik een effectief actieplan heb, gekoppeld aan mijn jaardoelen, houdt het mij ook scherp en gefocussed. Want stel je voor: ik zie overal kansen. Ik zou overal achter aan jagen. Het zou mij permanent afleiden als ik geen effectief actieplan heb. Als ik nu weer eens een afleiding voorbij zie komen, check ik eerst in op mijn plan.

 • Past het erin?
 • Draagt het bij aan mijn grotere doelen?

Kijk, daarom! Daarom maak je een effectief actieplan! Om je op de rit te houden, focus en concentratie. Alles richting succes. Jouw succes!

Ben benieuwd: hoe voelt dit voor jou??

Vermijd het aannemen van een slachtofferrol
10 juni 2024

Vermijd het aannemen van een slachtofferrol

Je bent de regisseur van je eigen bestaan. Het zijn woorden die ik regelmatig uitspreek. Ik bedoel daarmee dat je zelf de controle hebt over wat er in je leven gebeurt. Grotendeels he. Ik heb het niet over ernstige ziektes etc. Daar heb je geen invloed op. Dus daar heb ik het nu even niet over.

Maar die vermijd het aannemen van de slachtofferrol als ondernemer maar ook als topvrouw met een carrière in loondienst, stop daar toch mee.

Verkeerde lijstje

Ik heb altijd geroepen: er komt een dag dan sta je op het verkeerde lijstje. Ook mij is dat letterlijk overkomen. Ja ik voelde me echt wel even verdrietig en onbegrepen. Tuurlijk, ik ben ook maar mens he?

Ik heb hulp ingeroepen op het moment dat ik mijzelf slachtoffer dreigde te voelen. Een psycholoog en een mentor/coach. Ik heb regie genomen. Ik kon het niet alleen, maar regie nemen moest echt van mij komen.

therapie

Met de psycholoog werkte aan ik via ACT (acceptance and commitment therapy) een het accepteren van de ontstane situatie. Met mijn coach werkte ik middels voice dialogue aan al die ‘stemmetjes’ in mij. Al die belemmerende overtuigingen waar ik mijzelf erg druk mee hield.

Want een slachtofferrol aannemen nee!

Ja ook ik heb wel gedacht, ik blijf in bed en kom er pas uit als alles opgelost is. Wilde me diep verschuilen, zozeer omdat ik me echt slachtoffer voelde.

Regie pakken over je leven!

Je gaat je pas echt slachtoffer voelen als je geen regie meer neemt over je leven. Als anderen overal de schuld van krijgen, in jouw hoofd. Dat alles wat jou overkomt, komt door anderen. Daarom is een sterke en positieve mindset zo belangrijk. Juist om te vermijden dat je de slachtofferrol aanneemt. Elke dag opnieuw heb je de keuze om zelf je mindset te beïnvloeden. Elke dag.. ik bedoel eigenlijk: elk moment. Je hebt altijd een keuze. Om je slachtoffer te voelen of de regisseur van je eigen bestaan.

Ik kies daar persoonlijk nooit voor. Het aannemen van een slachtofferrol heeft altijd te maken met een bepaalde mate van afhankelijkheid die jij ervaart. Die jij hebt toegestaan. Vandaar ook mijn tip om zelf regie te pakken.

Het meest bizarre wat ik hierin soms tegenkom zijn ondernemers die door allerlei ellende hun ‘winkel’ dicht gooien. Niet meer zichtbaar zijn op socials. Gewoon omdat ze een slachtofferrol hebben aangenomen. Terwijl je dit juist altijd moet vermijden.

Persoonlijk begrijp ik daar echt niets van. Maar wellicht ben ik een verkeerde adviseur hierin. En nee, ik ben heus niet alleen maar keihard. Ik ben zelf ook een paar keer langdurig ziek geweest, tja toen kon ik echt niets anders dan mij overgeven aan het herstel. En nee, ook toen voelde het niet alsof ik een slachtofferrol aannam. Als ik positief kon zijn, was ik dat!

 

 

Een positieve mindset is een keuze

Ben ik dan zoveel positiever dan jij? Heb ik dan zoveel meer energie dan jij?

Nee ik geloof dat eigenlijk niet. Ik ben mijzelf alleen heel bewust van de mate van zelfbeschikking. Ik heb elke dag de keus om mijn mindset positief te beïnvloeden. Alleen al daarvoor wil ik altijd de lead hebben en houden. Slachtoffer? Nee, ik weet niet eens hoe ik het moet schrijven!

Elke dag kies er bewust voor om de dag positief te laten verlopen. Het is namelijk een keuze, net zoals negatief zijn! Ben je hiervan bewust.

The show always goes on!

En ja, soms het is lastig. Ondernemen en je niet goed voelen. Er zijn heus wel dagen waarbij ik in loondienst had gekozen voor een ziekmelding. Hoewel? Is dat zo? Ik koos daar bijna nooit voor. Een beetje verkouden of griep, ik werkte meestal wel door. Op een laag pitje.

In je eigen zaak is het natuurlijk geen vrijheid-blijheid. Dit wordt vaak overschat! Maar jij bepaalt wel de regels, de business en de strategie. Dus als je alleen hier al over nadenkt: hierin zit voor mij eigenlijk al geen enkele lead naar een slachtofferrol aannemen.

Mijn tips nog even op een rijtje!

Vermijd het aannemen van de slachtofferrol als ondernemer

 • Het verkeerde lijstje kan zomaar een kans zijn
 • Houd regie, altijd!
 • Zorg voor positieve mindset
 • Ondernemen gaat ook door als jij er een keer geen zin hebt of je niet goed voelt

Wat is goed ondernemerschap nu eigenlijk?
10 juni 2024

Wat is goed ondernemerschap nu eigenlijk?

Wie ben ik nu eigenlijk om hierop te antwoorden? Toch krijg ik die vraag heel geregeld.

Ik ben ‘pas’ een paar jaar ondernemer. Maar eigenlijk ben ik altijd wel heel ondernemend geweest.

Is dat hetzelfde? Nee. Maar het is wel handig om ondernemend te zijn als je wilt ondernemen. Maar wat is goed ondernemerschap?

Wat is het verschil?

Ondernemend zijn is echt een mindset. Ik onderneem veel. Bedenk altijd oplossingen. Every problem has it solution. Is dat goed ondernemerschap of is dat ondernemend? Mijn actiegerichtheid zeker. Ik sta altijd in de actiemodus.

Is dat een goede eigenschap voor goed ondernemerschap? Zeker, maar het heeft ook een downside. Kom ik zo op.

Ik zie overal kansen in, ook een kenmerk van ondernemend zijn. Ik zag vroeger ook altijd kansen in grote corporate big tickets of andere vraagstukken. Heerlijk. Genieten.

Ondernemen of ondernemer?

Een goed ondernemer moet het ook nog eens te gelde zien te maken. Alle goede acties, kansen en ideeën. Uitwerken op zo’n manier dat een ander bereid is hem/haar daarvoor te betalen. Want dat is echt wel het verschil tussen ondernemend zijn en ondernemen.

Je kunt waanzinnig ondernemend zijn in je club, maar bij goed ondernemerschap komt er echt geld verdienen bij.

Iets waar we soms een beetje vies over doen of geheimzinnig.

Nou voor mij is een goed ondernemer iemand die primair goed weet te leven van zijn of haar bedrijf. Lijkt me echt fundamenteel toch? Het is tenslotte geen hobbyclub.

Het leven kost geld. Veel geld.

Moet alles dan om geld gaan in goed ondernemerschap? Nee, maar het is wel essentieel. Zonder geld kunnen we niet leven, dus laten we er niet geheimzinnig over doen.

Geld als je tarief, je inkomsten of je salaris zijn een erkenning van je waarde. Voor de resultaten die je neerzet. Ik hoor namelijk zo vaak van vooral vrouwelijke ondernemers: ik hoef er echt niet heel rijk mee te worden hoor! Waarom niet, denk ik dan.  Als jij goed bent in wat je doet en je weet jouw waarde goed te verkopen dan ben je voor mij een goed ondernemer. Maar dan komen we weer bij jezelf goed verkopen, de angst voor afwijzing en een goed salesgesprek doen. Doen we het maar voor een laag tarief.

En heus, ik heb ook leergeld betaald. Ik had het erover met ondernemer Kim de Graeve. Zij betaalde aanvankelijk ook leergeld door haar diensten laag geprijsd weg te zetten. En nu verdient ze miljoenen. Ook ik bood mijn diensten in het begin voor andere tarieven aan. Maar nooit vanuit de gedachte dat dat wel oke was. Dat ik er niet rijk van hoef te worden. Dat gaat voor mij niet over goed ondernemerschap!

Ik zorg graag voor mijn naasten en heb graag een fijn leven waarin ik geen geldzorgen wil hebben.

 

Doe ik zelf alles voor geld?

Nee totaal niet zelfs. Ik werk ongeveer 75% van mijn tijd in mijn ‘betaalde’ business en de overige 25% stop ik in adviesrollen van andere bedrijven die ik een warm hart toedraag. Omdat zoiets doen wat past bij mijn visie of mijn missie: ‘Vrouwen empoweren’. Voor mij de essentie van goed ondernemerschap!

Ik maak daar heel graag tijd voor vrij. Omdat het mij namelijk iets anders geeft: zingeving. Dat is niet in geld uit te drukken. Zingeving zit op het kruispunt tussen mijn beroep, mijn roeping, mijn passie en mijn missie. Het geeft mij energie en een goed gevoel. En dat is niet in geld uit te drukken zoals ik zei.

Maar zonder een gezond bedrijf en goed/succesvol ondernemerschap geen zingeving.

Hoe ervaar jij dit??

Succesvol Ondernemen: Mijn 7 Belangrijkste Tips
10 juni 2024

Succesvol Ondernemen: Mijn 7 Belangrijkste Tips

Mij wordt vaak gevraagd hoe ik zo snel, zo succesvol ondernemer ben geworden. Na een corporate carrière van 25 jaar heb ik snel mijn eigen bedrijf opgezet en dit op een enorm succesvolle wijze uitgebouwd. Succesvol ondernemen is geen toeval; het is echt plannen. Hier zijn mijn 7 belangrijkste tips om succesvol te ondernemen.

1. Wees Zichtbaar

Zichtbaarheid is echt key in succesvol ondernemen! Denk jij dat als jij op je zolderkamer briljante zaken uitwerkt, iedereen ‘vanzelf’ klant bij je wordt? Think again. Als de wereld niet weet waar jij mee bezig bent, mag je van geluk spreken als iemand klant bij je wordt! Zichtbaarheid is dus essentieel. Ook ik heb dit moeten leren. Mijn eerste post heb ik bijna 3 dagen over gedaan om te schrijven. Toen die eenmaal online stond en 60k keer gelezen werd, dacht ik: vink… strik erom… niets meer aan doen. Hoe fout kon ik zijn? Succesvol ondernemen is constant zichtbaar zijn. Anders is je potentiële klant je snel vergeten.

2. Missie, Visie & Strategie

Tijdens mijn studie leerde ik ze al en kon ik missie en visie niet uit elkaar houden. Nu heb ik daar geen last meer van. Je visie zegt iets over jouw (unieke) kijk op de markt: wat zie je om je heen gebeuren? En jouw missie is jouw opdracht hierin. Zonder visie en missie is het voor jouw klant onduidelijk wat jij als ondernemer komt brengen in deze overvolle markt. Het is dus niet jouw USP; dat zegt iets hoe succesvol jij kunt zijn in jouw markt. Jouw visie en missie ‘liggen’ daarboven!

3. Commitment, Consistent, Consequent en met Compassie

Succesvol ondernemen is er zijn, het gehele jaar door. Los van je zichtbaarheid is jouw commitment aan je (potentiële) klant, consistent en bovenal consequent met compassie zijn, ook als je je eens iets minder voelt. Ik heb soms ook griep of te maken met nare privésituaties. Wat denk jij? Altijd slingers bij Annemarie? Nee, maar ik heb mijn commitment afgegeven en ben daarin consequent en consistent. En dat maakt mij succesvol. Ik weet het zeker.

4. Ken je Eigen Fundament

Los van je missie en visie is het van belang om je eigen kernwaarden en drijfveren goed te kennen. Waarom? Omdat succesvol ondernemen nu eenmaal ook minder succesvolle dagen kent. Maar als je weet dat je werkt in lijn met je kernwaarden en je gedreven bent in wat jij doet, houd je dit altijd vol! Jouw fundament zorgt ervoor dat je niet omwaait als er een keer tegenwind is (of storm!).

5. Wat zijn je Valkuilen?

Alles waar je goed in bent, heeft een potentiële valkuil als je ‘doorslaat’. Ken dus naast al je sterke eigenschappen ook jouw eigen valkuilen! Schrijf ze op en bekijk dagelijks waar je potentiële valkuil op de loer ligt. Succesvol ondernemen is dus ook je eigen zwaktes kennen!

6. Focus op Cijfers

Start with the end in mind! Waar wil je staan over een jaar? Over twee of vijf jaar? Succesvol ondernemen gaat niet vanzelf. Het plannen van je cijfers, zowel in aantallen als in geld, is essentieel. Focus hier elke dag op. Ben je op plan? Of moet je je acties bijstellen?

7. Doe het Niet Alleen, maar Verzamel de Beste Mensen om je Heen

Mijn belangrijkste tip: doe het niet alleen! Ik zorg altijd voor de beste mensen om mij heen. Ik heb een geweldige coach die mijn blinde vlekken kent en mij altijd groter ziet dan ik mijzelf. Ik heb een team met seniors die allemaal iets kunnen waar ik zelf niet goed in ben. De kosten gaan hierin soms ook voor de baten uit, maar het betaalt zich altijd terug in plaats van aanrommelen!

Conclusie

Deze 7 stappen hebben mij geholpen een succesvol ondernemer te worden. Wees zichtbaar, ken je missie en visie, werk met commitment en compassie, ken je fundament en valkuilen, focus op cijfers en werk met de beste mensen om je heen. Succesvol ondernemen is plannen, volhouden en elke dag weer een stap verder zetten.

Je Bedrijf Laten Groeien in 5 Stappen
10 juni 2024

Je Bedrijf Laten Groeien in 5 Stappen

Mijn bedrijf is heel snel gegroeid. Organisch! Tot nu toe heb ik nog nooit geadverteerd. Niet dat ik niet geloof in adverteren, maar ik weet dat het complex is. Of misschien denk ik dat omdat ik er niet genoeg van weet. Hoe dan ook, hier geen tips over groei via adverteren, maar wel over hoe je je bedrijf op organische wijze kunt laten groeien!

Ik hanteer hiervoor 5 stappen. Ik ben consistent, doe alles consequent, met commitment en compassie. Oh ja, en ik ben heel zichtbaar.

Stap 1: Kies een Niche

De eerste stap om je bedrijf te laten groeien is het kiezen van een niche. Ik geloof daar heilig in. “Go niche or go home,” zei iemand ooit tegen mij. Mijn niche is topvrouwen, specifiek corporate topvrouwen of ex-corporate topvrouwen. We spreken elkaars taal, ik adem ze, ik leef ze. Ik weet hoe ze denken en wat ze voelen (of juist niet).

Stap 2: Zorg voor een Simpel Aanbod

Door mijn keuze voor een niche ben ik gestart met een simpel aanbod. “One size fits all” voor mijn niche. Dit betekent dat ik een duidelijk, eenvoudig aanbod heb met een bijbehorende prijs. Naarmate mijn bedrijf groeide, veranderde dit aanbod, maar in het begin was eenvoud de sleutel.

Stap 3: Kies een Duidelijke en Eenduidige Strategie

Mijn primaire strategie is zichtbaarheid. Ik geloof sterk in de ‘know, like and trust-factor’ van Daniel Priestly. Ik ben heel zichtbaar, zodat mensen mij kunnen leren kennen. Uit die groep ontstaat een groepje dat mij leuk vindt, en daaruit weer een groepje dat mij vertrouwt. Zij willen uiteindelijk van mij kopen. Doordat ik veel deel, zowel successen als missers, laat ik mensen toe om mij te leren kennen, leuk te vinden en te vertrouwen. En zo groeit je bedrijf!

Stap 4: Focus op Cijfers

Ik ben een corporate meisje, opgevoed met KPI’s. Ik maak elk jaar een businessplan met aantallen, kosten en opbrengsten en daar stuur ik op. Succes laat zich plannen. Zoals ik in een andere blog al deelde, elk gesprek kan een potentieel salesgesprek zijn. Ik ben heel duidelijk over mijn aantallen. Ik ga enorm lekker op groene vinkjes, op resultaten. Hierdoor zie ik mijn bedrijf groeien. Ik weet niet beter dan dat je je plan niet aanpast als het tegenzit, maar hooguit je acties aanscherpt. Kijk naar boven mag altijd, maar laten we eerlijk zijn: als je je plan moet aanpassen, was het niet ambitieus genoeg. Daarom doe ik dit ook nooit alleen. Ik heb altijd een coach of mentor die mij hierop uitdaagt.

Stap 5: Probeer het Niet Alleen

Ja, alles mag. Alles is oké voor mij. Maar eerlijk? Ondernemers met een goede coach of mentor komen veel verder. Ik zie het overal om mij heen. De echt succesvolle ondernemers hebben allemaal zelf een coach of mentor. Ik ook. Zij haalt het beste uit mij. Zij ziet mijn blinde vlekken (ze heten niet voor niets blind). Maar bovenal ziet zij mij altijd groter dan ik mijzelf. Precies zoals ik mijn vrouwen ook altijd zie, groter dan zij zichzelf. En dat is wellicht nog wel het belangrijkste van alles. Zoek iemand die jou groter ziet! Pas dan kan je bedrijf echt groter groeien, en jij ook.

Conclusie

Door deze vijf stappen te volgen – een niche kiezen, een simpel aanbod hebben, een duidelijke strategie hanteren, op cijfers focussen en het niet alleen proberen – kun je je bedrijf laten groeien op een organische, duurzame manier. Blijf consistent, consequent en toegewijd, met een gezonde dosis compassie. En vergeet niet: zichtbaarheid is cruciaal!

Een Effectieve Pitch Houden? Zo Doe Je Dat!
10 juni 2024

Een Effectieve Pitch Houden? Zo Doe Je Dat!

Pitchen. Hou jij ervan? Kan jij het eigenlijk wel? De beroemde elevator pitch. Even om je geheugen op te frissen: dat is dat je in een heel korte tijd een onuitwisbare indruk achterlaat. De meest effectieve pitch!

Zo’n verhaal dat je altijd paraat hebt! En niet langer dan 90 seconden mag duren.

Boring!!

Ik vraag wel eens: pitch jezelf eens. Dan krijg ik een gortdroge opsomming van een aantal wapenfeiten die ik zo van je CV of LinkedIn-profiel kan halen. Boring! Resultaat? Vaak nul. Want denk je echt dat iemand je dan onthoudt? Nee. Effectief? Nee!

Een effectieve pitch houden? Daar mag je eigenlijk wel eens goed over nadenken. En oefenen. En klokken (want oh jee, wat nemen sommige in een rondje pitchen veel tijd in!).

Goed, hoe doe je dat nu? Nou, zo dus:

 1. Begin met je naam!
  • Dit lijkt vanzelfsprekend, maar een krachtige opening met je naam zorgt voor herkenning en maakt het persoonlijk.
 2. Vertel daarna heel kort iets over wat je doet (functietitel/bedrijf is genoeg)
  • Houd dit kort en bondig. Je functie en je bedrijf geven een basiscontext, maar gaan nog niet te diep in op de details.
 3. Vertel iets dat je wilt dat iemand over je onthoudt!
  • Dit is het kernstuk van je pitch. Wat maakt jou uniek? Wat wil je dat men onthoudt? Vertel iets bijzonders over jou, bijvoorbeeld een uniek aspect van je werk of een opvallende prestatie. Dit moet iets zijn dat jou onderscheidt van anderen.
 4. Vraag eens aan je omgeving wat zij bijzonder aan jou vinden.
  • Misschien zien anderen iets speciaals in jou dat je zelf niet doorhebt. Het kan verhelderend zijn om feedback van vrienden, familie of collega’s te krijgen.
 5. Gebruik storytelling.
  • Vertel een levendig verhaal met humor, zelfspot en zelfkennis. Dit maakt je pitch memorabel en authentiek. Oefen dit verhaal overal: voor de spiegel, in de auto, overal. Je verhaal moet altijd paraat zijn.
 6. Oefenen, oefenen, oefenen!
  • Jouw verhaal moet je echt intrainen. Als je effectief wilt pitchen, betekent dat je rekening moet houden met de hoeveelheid tijd, de samenhang van je verhaal en de mate van impact die je weet te maken.
 7. Ga overal je pitch houden!
  • Gebruik elke gelegenheid om je pitch te delen. Zet hem op je LinkedIn-profiel en op je CV. Dit vergroot de kans dat mensen je onthouden.
 8. Eindig weer met je naam.
  • Vergeet vooral deze laatste stap niet! Dit zorgt voor een duidelijke afsluiting en maakt je naam nogmaals memorabel.

Dus, hoe doe je dat nou? Een effectieve pitch houden? Nou, zo dus!

En jij? Hoe goed en effectief is jouw pitch? Probeer deze stappen en kijk hoe jouw pitch de volgende keer een onuitwisbare indruk achterlaat!

Work smart, play harder!
10 juni 2024

Work smart, play harder!

Ik weet het nog goed, ze kwam binnen met haar doelen tijdens onze kick-off. Als belangrijkste doel had ze ‘hard werken – hard ontspannen’ opgeschreven. Herkenbaar neem ik aan? Work hard, play hard!

Ik moest hard lachen. Want hard werken lukte haar prima, maar hard ontspannen totaal niet! Sterker nog, al jaren maakte ze van ‘hard ontspannen’ bijna een klus op zich. Weinig ontspanning dus! Zo van: op zaterdag tussen 16 en 19:45 uur ga ik hard ontspannen.

Nou, wat denk je? Dat lukt dus echt niet he!

Frustratie lag op de loer

Samen besloten we dat hard werken en hard ontspannen beter ‘work smart – play harder’ mocht worden. Ze keek mij aan alsof ze niet geloofde dat dit voor haar haalbaar zou zijn. Dat herken ik en juist daarom ben ik ‘mentor’ en geen coach. Ik geef je graag richting, zoals in zoiets. Vertrouw me nou maar even… Ik heb zoveel vrouwen geleerd dat hard werken en hard ontspannen mooi klinkt, maar in de praktijk kan het gewoon fijner!

Kun jij hierin ook wat tips gebruiken? Nou, lees dan even verder!

Hard Werken?

Zeker! Maar het kan vaak veel ‘smarter’. Veel slimmer dus. Dat begint al bij het echt letterlijk leegschrijven van je hoofd en achter alles wat dan op papier staat voor jezelf vast te stellen:

 • Moet ik dit echt zelf oppakken of moet eigenlijk een ander dit doen? Wat mij hierbij helpt is mijzelf de vraag te stellen: kan ik het beïnvloeden of ben ik eigenlijk druk met van alles waar ik alleen maar bij betrokken ben?
 • Vervolgstap laat zich vast raden? Alles waar je niet echt zelf in de lead bent, een andere eigenaar voor zoeken! En ja, dat is even een klus, maar neem van mij aan als je dit eenmaal hebt gedaan, kijk je voortaan echt beter uit voordat je overal ‘ja’ tegen zegt. Work smart tenslotte!

Hard Ontspannen?

YES! Echt, dit is zo belangrijk! Topvrouwen bedrijven topsport. En daar horen dus goede en fijne routines bij waardoor je goed voor jezelf leert zorgen. Als ik je vraag naar jouw fijnste routines, blijft het vaak akelig stil. Je hebt gewoon geen idee. Je draait je schema af. Dat is dus geen fijne routine, he? Fijne routines maken jouw dag aangenamer. En jou als mens dus ook. Zowel zakelijk als privé. Wat jouw fijnste routines zijn om hard te ontspannen is persoonlijk, maar ik heb hierover veel gelezen. Over het algemeen zit de kracht van hard ontspannen er juist in om (elke) dag dezelfde ochtendroutine te hebben!

Ik sta zelf elke dag om 5 uur op, nee dat hoef jij echt niet te doen, hoewel ik het wel kan aanraden! Mijn dag is verlengd met zoveel quality-time voor mijzelf. Daarin zit hard ontspannen, waardoor ik juist ook hard kan werken, of beter dus smart kan werken!

Tips voor een Fijne Ochtendroutine

Door elke dag voor de meute thuis op te staan en even goed voor mijzelf te zorgen, leg ik een stevige basis voor de rest van de dag. Hier zijn een paar suggesties:

 • Ademhalingsoefeningen: Begin de dag met enkele minuten van diepe ademhaling om je geest en lichaam te kalmeren.
 • Meditatie: Een korte meditatiesessie helpt je focussen en je geest helder te maken.
 • Journaling: Schrijf je gedachten en intenties voor de dag op. Dit helpt bij het structureren van je dag en het stellen van doelen.
 • Lichaamsoefeningen: Een paar oefeningen om je spieren op te warmen en je lichaam klaar te maken voor de dag.

Al is het maar 15 minuten voor jezelf, je begint de dag zoveel meer ontspannen. En nee, dat kan jij ook! Want als je de dag eenmaal ontspannen begint, verloopt alles veel meer ontspannen! Je ochtend, je middag en je avond en je gaat zelfs beter slapen omdat je weet dat je fijnste ochtendroutine op je wacht!

Dus hard werken en hard ontspannen? Work smart en play harder!

1 2 3