Het combineren van carrière en moederschap is een thema dat mij al lange tijd bezighoudt. Het is nu 22 jaar geleden dat ik moeder werd. Ik zag toen veel vrouwelijke collega’s die ook moeder werden en ervoor kozen om 32 uur te gaan werken. Wat ik echter vaak zag, was dat die ‘vrije’ dag vaak werd gebruikt om onbetaald werk in te halen. Dit vind ik onvoorstelbaar. Werken zonder betaald te worden is een slechte deal voor jou.

Ik geloof dat dit bijdraagt aan het in stand houden van de loonkloof en misschien zelfs het glazen plafond. Waarom zou je zogenaamd vrij zijn, maar toch werken? Dat is geen goede deal.

Eerlijk gezegd, het combineren van carrière en moederschap is een uitdaging. Veel vrouwen zeggen dat ze een leukere moeder worden door te werken. Ik denk dat werken je misschien een leukere vrouw of persoon maakt, maar niet per se een leukere moeder.

Voor mij is het nooit een probleem geweest. Ik ben altijd fulltime blijven werken, met hulp van mijn ouders die mijn dochter opvingen, en een flexibele werkgever. Ik heb nooit werk en privé strikt gescheiden gehouden. Ik geloof dat dit de sleutel is: flexibiliteit in beide sferen.

Tijdens de COVID-periode zijn we nog meer gewend geraakt aan deze combinatie. De enige beperking ben je zelf. Als je gelooft dat het niet werkt, dan werkt het niet. Het is een kwestie van mindset.

Tips voor het Combineren van Carrière en Moederschap:

 1. Zelfvertrouwen: Geloof in jezelf en je capaciteiten. Als jij gelooft dat je zowel een goede moeder als een goede professional kunt zijn, dan lukt dat ook.
 2. Flexibiliteit: Laat werk en privé in elkaar overlopen. Sta jezelf toe om flexibel te zijn in beide gebieden.
 3. Ondersteuning: Maak gebruik van de hulp die je hebt, zoals familie of flexibele werktijden.
 4. Prioriteiten stellen: Zorg dat je bij de belangrijke momenten van je kind aanwezig bent. Dit is wat uiteindelijk telt.
 5. Zelfzorg: Zet jezelf op de eerste plaats, zoals het mondkapje in het vliegtuig – eerst jezelf redden. Zorg goed voor jezelf, zodat je alle rollen goed kunt vervullen.

Heb ik veel gemist van mijn kind? Nee, ik was er altijd bij de belangrijke momenten. Ik was goed georganiseerd, zelfs al ben ik geen typische ‘blauwe’ (lees mijn blog over de 7 kleuren van leiderschap). Ik ben zelfs een jaar klassemoeder geweest en heb meegeholpen op schoolreisjes.

Conclusie

Is het mogelijk om carrière en moederschap te combineren? Misschien niet in de traditionele zin, maar het gaat erom wat je wilt combineren en hoe je het passend maakt. Zet jezelf op de eerste plaats en maak de combinatie die voor jou werkt. Het draait niet om het combineren, maar om het passend maken als een puzzel.

Wat zijn jouw ervaringen en tips? Deel ze graag met mij, ik leer graag van je!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

  Gerelateerde blogs

  Hoe kun jij jezelf verkopen?
  10 juni 2024

  Hoe kun jij jezelf verkopen?

  Deze vraag krijg ik zo vaak.

  Hoe verkoop je (jezelf)?

  Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. Het is eigenlijk net zoals een salesgesprek, maar in het ene geval verkoop je ‘iets’ in het andere ‘jezelf’. Wat is lastiger?

  Ik denk het laatste.

  Omdat er altijd een angst voor afwijzing onder ligt.

  Oh en die angst voor afwijzing. Die is zo groot. Waardoor we vaak op voorhand al in de kramp schieten en dus maar niet eens proberen onszelf te verkopen.

  Als er bijvoorbeeld events zijn, borrels, netwerken en we kennen niemand is de angst voor afwijzing al groot. We gaan liever helemaal niet want stel je voor dat niemand met ons wil praten. Zo verkoop je jezelf dus niet he?

  En zeg niet dat je dit niet zo voelt.

  Ik weet beter.

  Ik had er zelf ook last van.

  Tot ik de angst voor afwijzing in de ogen keek. Word ik persoonlijk afgewezen? Bijna nooit. Als ik verkoop en iemand zegt nee, is dat een persoonlijke afwijzing? Nee hoor, als iemand nee zegt tegen jouw aanbod is het vaak omdat iemand het nu (nog/niet) nodig heeft.

  Is het persoonlijk? Zelden!

  En al zou het persoonlijk zijn, omdat je toch geen match blijkt. Is dat dan erg? Nee hoor, liever een nee als je elkaars energie niet voelt dan duwen en trekken.

  Dus die angst voor afwijzing is ongegrond. Zit in jou.

  Om jezelf goed te verkopen lees ook even mijn blog met tips voor een beter salesgesprek. Dus leer vragen stellen, leer goed te luisteren en kijken naar de antwoorden. En zet je intentie. Hoe oprechter jij bent, hoe meer dat gevoeld wordt.

  Ken jezelf ook goed. Wat zijn jouw unieke waarden, jouw kwaliteiten en skills. Wat zijn je drijfveren. Waar zit je allergie, je uitdaging en je valkuilen. Ken je zelf goed. Neem de tijd om dit beeld van jezelf te maken. Laat het anderen lezen. En aanscherpen.

  En weet goed waarin je geniaal bent, maar ook waarin je wellicht hooguit competent of zelfs incompetent bent. Dat is ook een mooi lijstje. Helpt allemaal om jezelf goed te verkopen!

  En nee, jezelf verkopen betekent niet dat je dit gaat staan opdreunen oke! Maar heb deze informatie paraat. Altijd.

  Waarom? Omdat we allemaal wel die situatie kennen dat je ergens bent, iemand je een vraag stelt en je het antwoord niet lekker uit je mond komt.. en je later die avond bedenkt wat je eigenlijk had moeten zeggen. Nou dat wil je dus niet he?

  Als je een vraag krijgt over jou, moet je het antwoord altijd paraat hebben. Beetje raar als jij jezelf wilt verkopen en je weet het antwoord niet. Wie beter dan jij kan de sales doen voor jou? Jij toch?

  En als laatste toets de intentie van de ander.

  Hoe oprecht voel je de intentie van de ander? Of wil je graag iets voelen of horen bij de intentie van de ander?

  Dus als je voortaan op gesprek gaat, voor een baan of iets anders.. check vooral de oprechte interesse in jou.

  Komen er alleen maar valstrik vragen, vraag je af wat iemand dan echt van je wil weten? En stel gerust die vraag: wat wil je eigenlijk echt van mij weten? Want ik krijg het idee dat je van die valstrik vragen hebt, wat wil je nu echt van mij weten?

  En nee, jezelf verkopen is niet alleen op sollicitatie.

  Het is eigenlijk overal. Net zoals dat elk gesprek bijna een salesgesprek is, is het net zoveel een gesprek waarin je jezelf mag verkopen.

  Welke cijfers moet ik halen op succesvol te zijn?
  10 juni 2024

  Welke cijfers moet ik halen op succesvol te zijn?

  Cijfers. Ik ben er dol op! Ik ben totaal geen financial, maar laten we eerlijk zijn. Als ondernemer ben je ook je eigen CFO. Dat is niet je boekhouder he? Die doet je administratie.

  Jij moet zelf je business besturen!

  En besturen, dat doen we nu eenmaal niet op emotie maar op basis van cijfers. Of nog erger: KPI’s. Dat zijn key performance indicators.

  Die geven iets aan over hoe succesvol je bent. Indicatoren van jouw performance.

  welke cijfers moet ik halen?

  Laat ik snel zijn: je moet niets van mij oke! Niets. Dus ook geen cijfers halen. Maar als je mij vraagt om sleutels tot een succesvol bedrijf? Dan weet je: ‘welke cijfers ik moet halen?’

  In mijn andere blog heb ik je meegenomen in het maken van een effectief actieplan. Zo’n actieplan heeft pas zin als je er concrete doelen van weet te maken. Dus: wat moet elke actie opleveren.

  Hoe smarter hoe beter.

  En SMART staat voor:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Analytisch
  • Realistisch
  • Tactisch

  Dus niet zomaar een cijfer he? Enige basis is wel nodig.

  Ik weet dus elke maand wat ik aan cijfers wil realiseren. Omzet, aantallen opdrachten, welke opdrachten, welke order intake. Voor mij geen onduidelijkheid welke cijfers ik moet halen om succesvol te zijn!

  ja ook met als ZZP is dit voor mij fundamenteel. Ik stuur graag op cijfers. Succes laat zich plannen. Dus ik stuur graag op welke cijfers ik moet halen om succesvol te zijn!

  Even concreet: welke cijfers moet ik halen?

  • Aantallen gesprekken
  • Aantallen sales
  • Duidelijk beeld bij je pxq
  • P = De prijs van je producten
  • Q = het aantal van die producten dat je maandelijks wilt verkopen
  • Toename van je netwerk
  • Toename van je social media bereik
  • Groei van je ‘lijsten’ in mailblue ed.

  Cijfers alleen is niet zaligmakend. Maar inzicht in je cijfers is wel essentieel. Nee fundamenteel!

  Ondernemers rekenen zichzelf vaak te rijk. Hebben geen grip op hun cashflow en hebben geen beeld bij hun inkomsten en uitgaven. Soms hebben ze best een oke omzet, maar te veel kosten en dus geen cash flow!

  Of nog erger.  Sterker nog: ze hebben gewoon geen idee welke cijfers moet ik halen?

  Vooral ondernemers die aangaan op een flow, negeren vaak hun financiële positie. Alsof sturing op je cijfers de flow eruit haalt?

  Ik kom juist heerlijk in een flow omdat ik weet dat mijn cijfers kloppen!

  Rust en overzicht. Mijn plan klopt, mijn actieplan klopt, mijn cijfers kloppen. Ja ook als startende ZZP-er was ik hier op gefocussed. Gelijk.

  Jij kunt dit ook. Er zijn altijd een aantal indicatoren die iets zeggen over hoe financieel gezond je bedrijf is en welke cijfers je moet halen om succesvol te zijn!

  Hoe bestuur jij jouw bedrijf? Welke cijfers moet jij halen? Stel jij jezelf die vraag wel eens: welke cijfers moet ik nou halen om succesvol te zijn?

  Heb jij beeld bij jouw indicatoren?

  Dit is geen gesprek met je boekhouder. Dit is een gesprek met jezelf. Hoe groot is jouw bereik? Je netwerk? Je volgers? Hoeveel klanten heb je nu? Hoeveel klanten wil jij in het jaar maken? Hoeveel opdracht heb je nodig om je omzet-doel te realiseren? Hoe stuur jij over de maanden?

  Zet je indicatoren op papier en vink ze af!

   Ik ben zelf dol op groene vinkjes. Dus ik zet mijn indicatoren op papier en vink ze af als ik ze behaal. Elke dag kijk naar mijn ‘targets’ en kies ik ervoor lopende dag weer een deel te ‘behalen’. Elk succes vink ik af op mijn lijst.

  Ik maak er een super bewust proces van, maar zo weet ik precies welke cijfers ik moet halen om succesvol te zijn!

  En jij? Op welke cijfers stuur jij??

  Deel je dit eens met mij?

  Ik ben de CEO van mijn eigen bedrijf & leven
  10 juni 2024

  Ik ben de CEO van mijn eigen bedrijf & leven

  Ik geloof dat actie het antwoord is op alles. Stilzitten en niets doen werkt voor mij in elk geval niet.

  Komende uit een corporate ben ik gewend om overal plannen voor te maken. En een plan zonder acties is geen plan.

  Het is eigenlijk helemaal niet zo lastig.

  Ik neem je mee in een paar stappen!

  Start with the end in mind!

  Als ik een plan maak, bijvoorbeeld een jaarplan, dan bedenk ik eerst waar ik wil staan over een jaar. Ik maak dat in mijn hoofd visueel. Ik probeer echt voor mijzelf te bedenken wie ik over een jaar wil zijn. Zowel zakelijk als privé. Ik beschrijf voor mijzelf gedetailleerd hoe dat er uit ziet.

  Ik check eerst over mijn visie en mijn missie op mijn markt nog klopt of dat ik dit moet aanscherpen. Daarna kijk ik naar mijn strategie. Past deze nog in de huidige markt of moet ik iets anders doen?

  Hoe ziet mijn carrière eruit, wie wil ik kennen, waarin wil ik groeien, waarin wil ik ontwikkelen etc. Ik kijk ook naar mijn bedrijf: hoe ziet mijn business eruit? Waar wil ik over een jaar staan. Voor mij werkt het door dit eerst te relateren aan mijn omzet. Welk getal wil ik over een jaar bereiken.

  Maar ik kijk ook persoonlijk. Hoe vitaal ben ik nu en wat wil ik daarin bereiken. Qua bewegen en voeding. Maar ook ontspanning. Alles gaat in mijn actieplan! Want zo maak je een effectief actieplan

  En dan…

  Hoe maak je een effectief actieplan?

  • Wat is mijn visie
  • Wat is mijn missie
  • Welke strategie heb ik succesvol gebruikt en past die nog?
  • Welke producten/diensten heb ik nodig,
  • Welke klanten zoek ik daarbij,
  • Welke strategie kies ik om mijn klanten te vinden en te vertellen over mijn producten/diensten

  Om eerlijk te zijn is dit nog vrij hoogover. Daarom is juist een actieplan zo effectief.

  Dus Hoe maak je een effectief actieplan?

  vanuit je gewenste eindpunt over een jaar is mijn volgende stap backwardsplanning. Als ik over 12 maanden ergens wil staan, moet ik dus over 11 maanden iets, over 10 maanden iets tot nu.. snap je?

  Wat wil ik deze maand bereiken? Wat wil ik deze maand ontwikkelen? Wat moet ik deze maand nog veranderen?

  Week & dagdoelen

  Als ik deze doelen voor mijzelf heb staan kan ik het actieplan effectief invullen. Ik werk echt met week & dagdoelen. Klinkit misschien erg overdreven, maar voor mij is dat de enige manier om een actieplan effectief te krijgen. En nee, heus, ik haal echt niet elke dag mijn doelen.. maar als ik mijzelf geen kaders meegeef ben ik stuurloos!

  En ik wil over een jaar toch ergens staan? Iets bereiken?

  Let wel: het is een keuze!

  Maar eerlijk succes laat zich oprecht plannen! Ik was nooit zo snel zo succesvol geworden als ik het aan het toeval had overgelaten!

  Ik heb sterk gevisualiseerd wie ik wilde worden en de GAP vastgesteld ten opzicht van wie ik toen was. Die GAP heb ik inzichtelijk gemaakt door visualisatie (want ik kan de toekomst niet voorspellen he.. ik kan hooguit een beeld neerzetten van wie ik wil zijn!).

  Dromen of flow!

  En nee dat is niet ‘dromen’. Het blijft dromen als je er geen concrete acties aan verbindt. Dus hoe maak je een effectief actieplan? Nou zo dus!

  Ik kan dus ook niets met ondernemers die alles vanuit een ‘flow’ doen. Alles is oke voor mij hoor.. als het voor jouw werkt!

  Maar eerlijk, ik werk enorm in een ‘flow’, alleen wel een geplande ‘flow’. Een flow betekent dat het stroomt. Nou het stroomt enorm bij mij. Voortdurend.

  En juist doordat ik een effectief actieplan heb, gekoppeld aan mijn jaardoelen, houdt het mij ook scherp en gefocussed. Want stel je voor: ik zie overal kansen. Ik zou overal achter aan jagen. Het zou mij permanent afleiden als ik geen effectief actieplan heb. Als ik nu weer eens een afleiding voorbij zie komen, check ik eerst in op mijn plan.

  • Past het erin?
  • Draagt het bij aan mijn grotere doelen?

  Kijk, daarom! Daarom maak je een effectief actieplan! Om je op de rit te houden, focus en concentratie. Alles richting succes. Jouw succes!

  Ben benieuwd: hoe voelt dit voor jou??