Mijn bedrijf is heel snel gegroeid. Organisch! Tot nu toe heb ik nog nooit geadverteerd. Niet dat ik niet geloof in adverteren, maar ik weet dat het complex is. Of misschien denk ik dat omdat ik er niet genoeg van weet. Hoe dan ook, hier geen tips over groei via adverteren, maar wel over hoe je je bedrijf op organische wijze kunt laten groeien!

Ik hanteer hiervoor 5 stappen. Ik ben consistent, doe alles consequent, met commitment en compassie. Oh ja, en ik ben heel zichtbaar.

Stap 1: Kies een Niche

De eerste stap om je bedrijf te laten groeien is het kiezen van een niche. Ik geloof daar heilig in. “Go niche or go home,” zei iemand ooit tegen mij. Mijn niche is topvrouwen, specifiek corporate topvrouwen of ex-corporate topvrouwen. We spreken elkaars taal, ik adem ze, ik leef ze. Ik weet hoe ze denken en wat ze voelen (of juist niet).

Stap 2: Zorg voor een Simpel Aanbod

Door mijn keuze voor een niche ben ik gestart met een simpel aanbod. “One size fits all” voor mijn niche. Dit betekent dat ik een duidelijk, eenvoudig aanbod heb met een bijbehorende prijs. Naarmate mijn bedrijf groeide, veranderde dit aanbod, maar in het begin was eenvoud de sleutel.

Stap 3: Kies een Duidelijke en Eenduidige Strategie

Mijn primaire strategie is zichtbaarheid. Ik geloof sterk in de ‘know, like and trust-factor’ van Daniel Priestly. Ik ben heel zichtbaar, zodat mensen mij kunnen leren kennen. Uit die groep ontstaat een groepje dat mij leuk vindt, en daaruit weer een groepje dat mij vertrouwt. Zij willen uiteindelijk van mij kopen. Doordat ik veel deel, zowel successen als missers, laat ik mensen toe om mij te leren kennen, leuk te vinden en te vertrouwen. En zo groeit je bedrijf!

Stap 4: Focus op Cijfers

Ik ben een corporate meisje, opgevoed met KPI’s. Ik maak elk jaar een businessplan met aantallen, kosten en opbrengsten en daar stuur ik op. Succes laat zich plannen. Zoals ik in een andere blog al deelde, elk gesprek kan een potentieel salesgesprek zijn. Ik ben heel duidelijk over mijn aantallen. Ik ga enorm lekker op groene vinkjes, op resultaten. Hierdoor zie ik mijn bedrijf groeien. Ik weet niet beter dan dat je je plan niet aanpast als het tegenzit, maar hooguit je acties aanscherpt. Kijk naar boven mag altijd, maar laten we eerlijk zijn: als je je plan moet aanpassen, was het niet ambitieus genoeg. Daarom doe ik dit ook nooit alleen. Ik heb altijd een coach of mentor die mij hierop uitdaagt.

Stap 5: Probeer het Niet Alleen

Ja, alles mag. Alles is oké voor mij. Maar eerlijk? Ondernemers met een goede coach of mentor komen veel verder. Ik zie het overal om mij heen. De echt succesvolle ondernemers hebben allemaal zelf een coach of mentor. Ik ook. Zij haalt het beste uit mij. Zij ziet mijn blinde vlekken (ze heten niet voor niets blind). Maar bovenal ziet zij mij altijd groter dan ik mijzelf. Precies zoals ik mijn vrouwen ook altijd zie, groter dan zij zichzelf. En dat is wellicht nog wel het belangrijkste van alles. Zoek iemand die jou groter ziet! Pas dan kan je bedrijf echt groter groeien, en jij ook.

Conclusie

Door deze vijf stappen te volgen – een niche kiezen, een simpel aanbod hebben, een duidelijke strategie hanteren, op cijfers focussen en het niet alleen proberen – kun je je bedrijf laten groeien op een organische, duurzame manier. Blijf consistent, consequent en toegewijd, met een gezonde dosis compassie. En vergeet niet: zichtbaarheid is cruciaal!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

  Gerelateerde blogs

  Hoe kun jij jezelf verkopen?
  10 juni 2024

  Hoe kun jij jezelf verkopen?

  Deze vraag krijg ik zo vaak.

  Hoe verkoop je (jezelf)?

  Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. Het is eigenlijk net zoals een salesgesprek, maar in het ene geval verkoop je ‘iets’ in het andere ‘jezelf’. Wat is lastiger?

  Ik denk het laatste.

  Omdat er altijd een angst voor afwijzing onder ligt.

  Oh en die angst voor afwijzing. Die is zo groot. Waardoor we vaak op voorhand al in de kramp schieten en dus maar niet eens proberen onszelf te verkopen.

  Als er bijvoorbeeld events zijn, borrels, netwerken en we kennen niemand is de angst voor afwijzing al groot. We gaan liever helemaal niet want stel je voor dat niemand met ons wil praten. Zo verkoop je jezelf dus niet he?

  En zeg niet dat je dit niet zo voelt.

  Ik weet beter.

  Ik had er zelf ook last van.

  Tot ik de angst voor afwijzing in de ogen keek. Word ik persoonlijk afgewezen? Bijna nooit. Als ik verkoop en iemand zegt nee, is dat een persoonlijke afwijzing? Nee hoor, als iemand nee zegt tegen jouw aanbod is het vaak omdat iemand het nu (nog/niet) nodig heeft.

  Is het persoonlijk? Zelden!

  En al zou het persoonlijk zijn, omdat je toch geen match blijkt. Is dat dan erg? Nee hoor, liever een nee als je elkaars energie niet voelt dan duwen en trekken.

  Dus die angst voor afwijzing is ongegrond. Zit in jou.

  Om jezelf goed te verkopen lees ook even mijn blog met tips voor een beter salesgesprek. Dus leer vragen stellen, leer goed te luisteren en kijken naar de antwoorden. En zet je intentie. Hoe oprechter jij bent, hoe meer dat gevoeld wordt.

  Ken jezelf ook goed. Wat zijn jouw unieke waarden, jouw kwaliteiten en skills. Wat zijn je drijfveren. Waar zit je allergie, je uitdaging en je valkuilen. Ken je zelf goed. Neem de tijd om dit beeld van jezelf te maken. Laat het anderen lezen. En aanscherpen.

  En weet goed waarin je geniaal bent, maar ook waarin je wellicht hooguit competent of zelfs incompetent bent. Dat is ook een mooi lijstje. Helpt allemaal om jezelf goed te verkopen!

  En nee, jezelf verkopen betekent niet dat je dit gaat staan opdreunen oke! Maar heb deze informatie paraat. Altijd.

  Waarom? Omdat we allemaal wel die situatie kennen dat je ergens bent, iemand je een vraag stelt en je het antwoord niet lekker uit je mond komt.. en je later die avond bedenkt wat je eigenlijk had moeten zeggen. Nou dat wil je dus niet he?

  Als je een vraag krijgt over jou, moet je het antwoord altijd paraat hebben. Beetje raar als jij jezelf wilt verkopen en je weet het antwoord niet. Wie beter dan jij kan de sales doen voor jou? Jij toch?

  En als laatste toets de intentie van de ander.

  Hoe oprecht voel je de intentie van de ander? Of wil je graag iets voelen of horen bij de intentie van de ander?

  Dus als je voortaan op gesprek gaat, voor een baan of iets anders.. check vooral de oprechte interesse in jou.

  Komen er alleen maar valstrik vragen, vraag je af wat iemand dan echt van je wil weten? En stel gerust die vraag: wat wil je eigenlijk echt van mij weten? Want ik krijg het idee dat je van die valstrik vragen hebt, wat wil je nu echt van mij weten?

  En nee, jezelf verkopen is niet alleen op sollicitatie.

  Het is eigenlijk overal. Net zoals dat elk gesprek bijna een salesgesprek is, is het net zoveel een gesprek waarin je jezelf mag verkopen.

  Welke cijfers moet ik halen op succesvol te zijn?
  10 juni 2024

  Welke cijfers moet ik halen op succesvol te zijn?

  Cijfers. Ik ben er dol op! Ik ben totaal geen financial, maar laten we eerlijk zijn. Als ondernemer ben je ook je eigen CFO. Dat is niet je boekhouder he? Die doet je administratie.

  Jij moet zelf je business besturen!

  En besturen, dat doen we nu eenmaal niet op emotie maar op basis van cijfers. Of nog erger: KPI’s. Dat zijn key performance indicators.

  Die geven iets aan over hoe succesvol je bent. Indicatoren van jouw performance.

  welke cijfers moet ik halen?

  Laat ik snel zijn: je moet niets van mij oke! Niets. Dus ook geen cijfers halen. Maar als je mij vraagt om sleutels tot een succesvol bedrijf? Dan weet je: ‘welke cijfers ik moet halen?’

  In mijn andere blog heb ik je meegenomen in het maken van een effectief actieplan. Zo’n actieplan heeft pas zin als je er concrete doelen van weet te maken. Dus: wat moet elke actie opleveren.

  Hoe smarter hoe beter.

  En SMART staat voor:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Analytisch
  • Realistisch
  • Tactisch

  Dus niet zomaar een cijfer he? Enige basis is wel nodig.

  Ik weet dus elke maand wat ik aan cijfers wil realiseren. Omzet, aantallen opdrachten, welke opdrachten, welke order intake. Voor mij geen onduidelijkheid welke cijfers ik moet halen om succesvol te zijn!

  ja ook met als ZZP is dit voor mij fundamenteel. Ik stuur graag op cijfers. Succes laat zich plannen. Dus ik stuur graag op welke cijfers ik moet halen om succesvol te zijn!

  Even concreet: welke cijfers moet ik halen?

  • Aantallen gesprekken
  • Aantallen sales
  • Duidelijk beeld bij je pxq
  • P = De prijs van je producten
  • Q = het aantal van die producten dat je maandelijks wilt verkopen
  • Toename van je netwerk
  • Toename van je social media bereik
  • Groei van je ‘lijsten’ in mailblue ed.

  Cijfers alleen is niet zaligmakend. Maar inzicht in je cijfers is wel essentieel. Nee fundamenteel!

  Ondernemers rekenen zichzelf vaak te rijk. Hebben geen grip op hun cashflow en hebben geen beeld bij hun inkomsten en uitgaven. Soms hebben ze best een oke omzet, maar te veel kosten en dus geen cash flow!

  Of nog erger.  Sterker nog: ze hebben gewoon geen idee welke cijfers moet ik halen?

  Vooral ondernemers die aangaan op een flow, negeren vaak hun financiële positie. Alsof sturing op je cijfers de flow eruit haalt?

  Ik kom juist heerlijk in een flow omdat ik weet dat mijn cijfers kloppen!

  Rust en overzicht. Mijn plan klopt, mijn actieplan klopt, mijn cijfers kloppen. Ja ook als startende ZZP-er was ik hier op gefocussed. Gelijk.

  Jij kunt dit ook. Er zijn altijd een aantal indicatoren die iets zeggen over hoe financieel gezond je bedrijf is en welke cijfers je moet halen om succesvol te zijn!

  Hoe bestuur jij jouw bedrijf? Welke cijfers moet jij halen? Stel jij jezelf die vraag wel eens: welke cijfers moet ik nou halen om succesvol te zijn?

  Heb jij beeld bij jouw indicatoren?

  Dit is geen gesprek met je boekhouder. Dit is een gesprek met jezelf. Hoe groot is jouw bereik? Je netwerk? Je volgers? Hoeveel klanten heb je nu? Hoeveel klanten wil jij in het jaar maken? Hoeveel opdracht heb je nodig om je omzet-doel te realiseren? Hoe stuur jij over de maanden?

  Zet je indicatoren op papier en vink ze af!

   Ik ben zelf dol op groene vinkjes. Dus ik zet mijn indicatoren op papier en vink ze af als ik ze behaal. Elke dag kijk naar mijn ‘targets’ en kies ik ervoor lopende dag weer een deel te ‘behalen’. Elk succes vink ik af op mijn lijst.

  Ik maak er een super bewust proces van, maar zo weet ik precies welke cijfers ik moet halen om succesvol te zijn!

  En jij? Op welke cijfers stuur jij??

  Deel je dit eens met mij?

  Ik ben de CEO van mijn eigen bedrijf & leven
  10 juni 2024

  Ik ben de CEO van mijn eigen bedrijf & leven

  Ik geloof dat actie het antwoord is op alles. Stilzitten en niets doen werkt voor mij in elk geval niet.

  Komende uit een corporate ben ik gewend om overal plannen voor te maken. En een plan zonder acties is geen plan.

  Het is eigenlijk helemaal niet zo lastig.

  Ik neem je mee in een paar stappen!

  Start with the end in mind!

  Als ik een plan maak, bijvoorbeeld een jaarplan, dan bedenk ik eerst waar ik wil staan over een jaar. Ik maak dat in mijn hoofd visueel. Ik probeer echt voor mijzelf te bedenken wie ik over een jaar wil zijn. Zowel zakelijk als privé. Ik beschrijf voor mijzelf gedetailleerd hoe dat er uit ziet.

  Ik check eerst over mijn visie en mijn missie op mijn markt nog klopt of dat ik dit moet aanscherpen. Daarna kijk ik naar mijn strategie. Past deze nog in de huidige markt of moet ik iets anders doen?

  Hoe ziet mijn carrière eruit, wie wil ik kennen, waarin wil ik groeien, waarin wil ik ontwikkelen etc. Ik kijk ook naar mijn bedrijf: hoe ziet mijn business eruit? Waar wil ik over een jaar staan. Voor mij werkt het door dit eerst te relateren aan mijn omzet. Welk getal wil ik over een jaar bereiken.

  Maar ik kijk ook persoonlijk. Hoe vitaal ben ik nu en wat wil ik daarin bereiken. Qua bewegen en voeding. Maar ook ontspanning. Alles gaat in mijn actieplan! Want zo maak je een effectief actieplan

  En dan…

  Hoe maak je een effectief actieplan?

  • Wat is mijn visie
  • Wat is mijn missie
  • Welke strategie heb ik succesvol gebruikt en past die nog?
  • Welke producten/diensten heb ik nodig,
  • Welke klanten zoek ik daarbij,
  • Welke strategie kies ik om mijn klanten te vinden en te vertellen over mijn producten/diensten

  Om eerlijk te zijn is dit nog vrij hoogover. Daarom is juist een actieplan zo effectief.

  Dus Hoe maak je een effectief actieplan?

  vanuit je gewenste eindpunt over een jaar is mijn volgende stap backwardsplanning. Als ik over 12 maanden ergens wil staan, moet ik dus over 11 maanden iets, over 10 maanden iets tot nu.. snap je?

  Wat wil ik deze maand bereiken? Wat wil ik deze maand ontwikkelen? Wat moet ik deze maand nog veranderen?

  Week & dagdoelen

  Als ik deze doelen voor mijzelf heb staan kan ik het actieplan effectief invullen. Ik werk echt met week & dagdoelen. Klinkit misschien erg overdreven, maar voor mij is dat de enige manier om een actieplan effectief te krijgen. En nee, heus, ik haal echt niet elke dag mijn doelen.. maar als ik mijzelf geen kaders meegeef ben ik stuurloos!

  En ik wil over een jaar toch ergens staan? Iets bereiken?

  Let wel: het is een keuze!

  Maar eerlijk succes laat zich oprecht plannen! Ik was nooit zo snel zo succesvol geworden als ik het aan het toeval had overgelaten!

  Ik heb sterk gevisualiseerd wie ik wilde worden en de GAP vastgesteld ten opzicht van wie ik toen was. Die GAP heb ik inzichtelijk gemaakt door visualisatie (want ik kan de toekomst niet voorspellen he.. ik kan hooguit een beeld neerzetten van wie ik wil zijn!).

  Dromen of flow!

  En nee dat is niet ‘dromen’. Het blijft dromen als je er geen concrete acties aan verbindt. Dus hoe maak je een effectief actieplan? Nou zo dus!

  Ik kan dus ook niets met ondernemers die alles vanuit een ‘flow’ doen. Alles is oke voor mij hoor.. als het voor jouw werkt!

  Maar eerlijk, ik werk enorm in een ‘flow’, alleen wel een geplande ‘flow’. Een flow betekent dat het stroomt. Nou het stroomt enorm bij mij. Voortdurend.

  En juist doordat ik een effectief actieplan heb, gekoppeld aan mijn jaardoelen, houdt het mij ook scherp en gefocussed. Want stel je voor: ik zie overal kansen. Ik zou overal achter aan jagen. Het zou mij permanent afleiden als ik geen effectief actieplan heb. Als ik nu weer eens een afleiding voorbij zie komen, check ik eerst in op mijn plan.

  • Past het erin?
  • Draagt het bij aan mijn grotere doelen?

  Kijk, daarom! Daarom maak je een effectief actieplan! Om je op de rit te houden, focus en concentratie. Alles richting succes. Jouw succes!

  Ben benieuwd: hoe voelt dit voor jou??