Elke dag als ik mijn linkedin open zie ik berichten van topvrouwen die afscheid nemen. Na lange carrières. Succesvolle carrières.

Vaak zelfs zonder dat ze een nieuwe baan hebben!

Maar gewoon omdat ze het ‘zat’ zijn. En nee het zijn geen prinsesjes die niets gewend zijn he? Het zijn keihard werkende vrouwen die gewoon niet meer de energie kunnen opbrengen om elke dag op kracht resultaten neer te zetten.

Topvrouwen die ooit werden opgeroepen: een slimme meid is op haar toekomst voorbereidt. We werden ooit gevraagd om ‘verstandig’ te kiezen. Een verstandige studie, een verstandige carrière.

Maar soms is verstand alleen niet genoeg. Want dan speelt je gevoel zo hoog op dat je dit niet langer kunt negeren.

Het houdt gewoon op.

Ik spreek ze. Ik ken ze persoonlijk.
Ik mag ze vaak helpen om te zoeken naar hun drijfveren (ze weten vaak niet meer hoe ze dat moeten schrijven) en we gaan ontrafelen waarin je ‘goed’ bent en waarin je ‘geniaal’ bent.
Overeenkomst tussen die twee is dat we in allebei heel goed zijn, maar het ene geeft energie en doen we vanuit kracht.. het andere kost energie en doen we op kracht (voel je het verschil?).

En we gaan nadenken over hun eigen kernwaarden. Of beter voelen wat hun kernwaarden zijn.
Want na zulke lange carrières zijn ze meestal de kernwaarden van de organisatie geworden en hebben ze geen idee meer wie ze zelf zijn.

En dan ligt een burn/bore-out op de loer…

Nee dit klinkt niet positief en meestal ben ik dat wel.

Maar deze topvrouwen trekken zelf de stekker uit hun carriere juist om geen burn-out of bore-out te krijgen.

Gaan ze keihard aan zichzelf werken en voelen ze soms al na een paar weken weer wie ze echt zijn. Is het dan klaar?
Nee, want veranderen is als het trainen van een spier. It takes time. En een hoop commitment, consistent en consequent. Maar bovenal met compassie. Veel zelfliefde. En jezelf op 1 zetten.

Van een magere 5 geven ze zichzelf een 9 en soms zelfs die 12!
Omdat ze eindelijk voor zichzelf hebben gekozen.

Maar verdorie, we hebben die topvrouwen juist in de organisaties nodig! Ook die senior topvrouwen. Juist die senior topvrouw!

We moeten echt eens in actie komen om deze vrouwen te behouden!
Want diverse teams scoren aantoonbaar beter! Dus je hebt mannen EN vrouwen nodig!

En die uitstroom dus stoppen!

Ja, ik ben er zelf ook eentje van.
Ik ben gelukkig geworden in mijn nieuwe carriere, maar neem van mij aan: niet iedere topvrouw is ook geschikt voor ondernemerschap. Gewoon NIET.

En daar waar ik mij altijd ver hield van programma’s ontwikkelen voor bedrijven, omdat ik geen zin heb ik corporate procedures, voelde ik toch dat het nodig is.

Topvrouwen behouden IN hun rol! STAY!

Mocht er een corporate of andere grote organisatie met aanzienlijk vrouwelijke uitstroom met mij willen sparren hierover, dan hoor ik het graag!
Ik heb tot eind dit jaar plek voor 1 organisatie.

Let’s do this!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

  Gerelateerde blogs

  En toen was ik directeur van mijn eigen bedrijf
  14 juli 2024

  En toen was ik directeur van mijn eigen bedrijf

  Zojuist kreeg ik een email van mijn notaris: Je bent nu algemeen directeur van je eigen B.V…

  Ik laat het nog even bezinken. Wat een gevoel!
  Want deze verandering van mijn bedrijf betekent zoveel…

  Het dal waaruit ik kwam, nadat ik in augustus 2021 voelde dat ik geen identiteit meer had toen ik uit dienst ging bij KPN. Mijn Linkedin profiel moest aanpassen. Na 25 jaar in de WW. Wat een afgang.

  Maar hoe anders werd het.
  Door de WW leerde ik van de startersregeling van het UWV en kon ik proeven aan het ondernemerschap. Een half jaar proberen…

  Hoe erg ik toen wiebelde. Van topvrouw moest ik zakenvrouw worden en mijn eigen zaak runnen. Eerst freelancer. Maar daarna echt als ondernemer. Niets meer stakeholdermanagement, politiek en 4Q-besturing maar ideale klant, marketing, funnels en propositie.

  Van onzichtbaar naar zichtbaar.
  Ik kwam, zag en ga hier nooit meer weg.

  Ik wil elke dag vrouwen (en ook mannen!) inspireren, motiveren en verbinden met elkaar en met mij. Persoonlijk leiderschap versterken vanuit genialiteit, kernwaarden en zingeving.

  Ik wil vrouwen (en ook mannen), die op ditzelfde punt staan als ik ooit stond, succesvol laten zijn in hun business. Ex-corporates zoals ik, die wiebelen in hun transformatie naar ondernemerschap in de rol van zakenvrouw (man).

  En ik wil dat vrouwen (en mannen) op basis van authentiek leiderschap succesvol zijn in hun rol in die grote organisaties. We hoeven echt niet allemaal ondernemer te worden, gelukkig niet zeg!

  Die rol van mentor is de mijne en dat is ook de functietitel die ik met trots draag. Sinds vandaag aangevuld met de functie van algemeen directeur.

  Maak er nog een geweldige dag van!
  Warme groet,
  Annemarie

  en deze mooie foto is van Manola van Leeuwe

  Geen identiteit…
  14 juli 2024

  Geen identiteit…

  Op 1 augustus 2021 startte ik mijn linkedin op. Met tranen in mijn ogen. Die ochtend ging ik uit dienst en paste ik mijn profiel hierop aan.

  Ik voelde me zo identiteitsloos. Geen ‘director’ meer.

  Wie was ik eigenlijk nog?

  Bij het aanpassen van mijn profiel, zette ik mijzelf op beschikbaar voor recruiters. Uiteraard niet voor mijn netwerk. Stel je voor! Ik wilde echt niet dat iedereen zou zien wat voor loser ik was.

  Binnen een week zat ik ergens op gesprek. Een COO rol (zou prachtig hebben gestaan op mijn linkedin). Ik zat daar aan tafel en ze ontvouwden hun plannen en deelden hun kernwaarden, missie en visie.

  Ik voelde enorme weerstand.

  Ik was al 25 jaar kernwaarden van mijn vorige werkgever geweest, kon ik het nog opbrengen om me weer in de kernwaarden van een ander in te leven?

  Nee.

  In de auto naar huis nam ik het besluit.
  Profiel weer op ‘niet beschikbaar’.

  De trigger om mijn eigen visie, missie en kernwaarden te onderzoeken was enorm sterk. Net zo sterk als de weerstand om mij weer te willen identificeren met die van een ander.

  Stapje voor stapje ontdekte ik ze en nu leef ik er letterlijk.
  Persoonlijk, eenvoud en vertrouwen (oud KPN kernwaarden) werd ‘Inspireren, motiveren & verbinden’.

  Alles wat ik doe komt voort uit mijn kernwaarden.
  Het vinden van je kernwaarden maar ook je drijfveren en sterke eigenschappen zijn een van de belangrijkste sleutels in persoonlijk leiderschap! Ze vormen de basis in het hashtagleiderschapsprogramma 100dagen!

  Daarom geloof ik ook zo in mijn hashtag100dagen programma. Omdat dit namelijk alles omvat waar ik voor sta vanuit mijn kernwaarden en drijfveren!

  Stuur mij een DM voor de eerstvolgende datum!

  Maak er nog een mooie dag van!
  Warme groet,
  Annemarie

  __________________________
  Ik ben mentor van Topvrouwen!

  Ik wil je hashtaginspireren.
  Het kan anders, ook voor jou! Inspireren komt van het woord: in spirare. Dit betekent inademen of inblazen! De ziel of de geest ergens inblazen! Dat is exact wat ik hoop te bereiken voor jou! Dit ik je mag bezielen!

  Ik wil je hashtagmotiveren.
  Motiveren betekent letterlijk ‘onderbouwen’. De reden waarom jij iets doet of wilt.
  Maar motiveren betekent ook dat ik jou aanspoor om iets te doen, dat ik je prikkel of stimuleer.

  Ik wil graag met je hashtagverbinden!
  Verbinden is de energie die tussen mensen ontstaat als zij zich gehoord, gewaardeerd en gezien voelen. Het gaat om elkaar iets gunnen en geven zonder daar (gelijk) iets voor terug te wensen.

  Hoe kun jij jezelf verkopen?
  10 juni 2024

  Hoe kun jij jezelf verkopen?

  Deze vraag krijg ik zo vaak.

  Hoe verkoop je (jezelf)?

  Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. Het is eigenlijk net zoals een salesgesprek, maar in het ene geval verkoop je ‘iets’ in het andere ‘jezelf’. Wat is lastiger?

  Ik denk het laatste.

  Omdat er altijd een angst voor afwijzing onder ligt.

  Oh en die angst voor afwijzing. Die is zo groot. Waardoor we vaak op voorhand al in de kramp schieten en dus maar niet eens proberen onszelf te verkopen.

  Als er bijvoorbeeld events zijn, borrels, netwerken en we kennen niemand is de angst voor afwijzing al groot. We gaan liever helemaal niet want stel je voor dat niemand met ons wil praten. Zo verkoop je jezelf dus niet he?

  En zeg niet dat je dit niet zo voelt.

  Ik weet beter.

  Ik had er zelf ook last van.

  Tot ik de angst voor afwijzing in de ogen keek. Word ik persoonlijk afgewezen? Bijna nooit. Als ik verkoop en iemand zegt nee, is dat een persoonlijke afwijzing? Nee hoor, als iemand nee zegt tegen jouw aanbod is het vaak omdat iemand het nu (nog/niet) nodig heeft.

  Is het persoonlijk? Zelden!

  En al zou het persoonlijk zijn, omdat je toch geen match blijkt. Is dat dan erg? Nee hoor, liever een nee als je elkaars energie niet voelt dan duwen en trekken.

  Dus die angst voor afwijzing is ongegrond. Zit in jou.

  Om jezelf goed te verkopen lees ook even mijn blog met tips voor een beter salesgesprek. Dus leer vragen stellen, leer goed te luisteren en kijken naar de antwoorden. En zet je intentie. Hoe oprechter jij bent, hoe meer dat gevoeld wordt.

  Ken jezelf ook goed. Wat zijn jouw unieke waarden, jouw kwaliteiten en skills. Wat zijn je drijfveren. Waar zit je allergie, je uitdaging en je valkuilen. Ken je zelf goed. Neem de tijd om dit beeld van jezelf te maken. Laat het anderen lezen. En aanscherpen.

  En weet goed waarin je geniaal bent, maar ook waarin je wellicht hooguit competent of zelfs incompetent bent. Dat is ook een mooi lijstje. Helpt allemaal om jezelf goed te verkopen!

  En nee, jezelf verkopen betekent niet dat je dit gaat staan opdreunen oke! Maar heb deze informatie paraat. Altijd.

  Waarom? Omdat we allemaal wel die situatie kennen dat je ergens bent, iemand je een vraag stelt en je het antwoord niet lekker uit je mond komt.. en je later die avond bedenkt wat je eigenlijk had moeten zeggen. Nou dat wil je dus niet he?

  Als je een vraag krijgt over jou, moet je het antwoord altijd paraat hebben. Beetje raar als jij jezelf wilt verkopen en je weet het antwoord niet. Wie beter dan jij kan de sales doen voor jou? Jij toch?

  En als laatste toets de intentie van de ander.

  Hoe oprecht voel je de intentie van de ander? Of wil je graag iets voelen of horen bij de intentie van de ander?

  Dus als je voortaan op gesprek gaat, voor een baan of iets anders.. check vooral de oprechte interesse in jou.

  Komen er alleen maar valstrik vragen, vraag je af wat iemand dan echt van je wil weten? En stel gerust die vraag: wat wil je eigenlijk echt van mij weten? Want ik krijg het idee dat je van die valstrik vragen hebt, wat wil je nu echt van mij weten?

  En nee, jezelf verkopen is niet alleen op sollicitatie.

  Het is eigenlijk overal. Net zoals dat elk gesprek bijna een salesgesprek is, is het net zoveel een gesprek waarin je jezelf mag verkopen.